Back to top

Billån

Vid sidan av bolån är billån den billigaste typen av lån, då du har bilen som säkerhet. Har du inte råd att betala tillbaks lånet tar banken bilen och säljer den. Bilen minskar dock i värde med tiden, därför kan du vanligtvis bara låna upp till 80% av bilens värde. De övriga 20% får du betala med dina egna pengar.
Billån går att få från banker och den bilhandlare du köper bilen ifrån. Bilhandlare tar vanligtvis hög ränta, det kan därför vara klokare att vända sig till banken först. En fördel med att låna från bilhandlare är dock att de är smidigt, lånet klaras av i samband med att du köper bilen. Samtidigt finns det många oseriösa bilhandlare.

Betalningsanmärkning

Det kan vara svårt att få ett billån om man har en betalningsanmärkning. Det finns dock banker som gör en helhetsbedömning av ens ekonomi och då kan erbjuda billån trots betalningsanmärkning. Räntan blir dock sannolikt högre än vad den annars skulle ha varit.

Köp från privatperson

Köper man bil från en privatperson blir det mycket svårt att få ett billån. Man kan då välja att ta ett privatlån, men eftersom man inte har bilen som säkerhet blir det dyrare. Det har dock börjat dyka upp alternativ som erbjuder billån även vid köp från privatpersoner.