Back to top

Internetlån

Idag är det möjligt att ta de flesta typer av lån över nätet. Det är oftast betydligt smidigare än att stå och köa vid banken. Du skriver bara in dina uppgifter i formulären på hemsidan, personuppgifter, önskat lånebelopp, inkomst etc. Beroende på typen av lån får du ofta besked direkt.

För större lån kan det bli svårare, banken begär då ofta en kreditprövning, även kallat kreditupplysning, och gör en riskbedömning. Betalningsanmärkningar, inkomster och skulder är sådant som tar med i bedömningen.
Procedurerna skiljer sig också åt beroende på typen av lån. En del mindre aktörer erbjuder mikrolån på några hundra eller tusen kronor. Du kan då behöva skicka in ett SMS till långivaren och får en ansökningskod.

De större bankerna har dock inte denna typ av lån. Däremot ger de ut så kallade privatlån på några hundra tusen kronor. Liksom mikrolån är de blancolån som tas utan säkerhet. Lånen har därför hög ränta. Därför blir också ansökningarna krångligare, bland annat får man ett skuldebrev hemskickat som man måste skriva under. Det är först när man skickat in detta som du får ett slutgiltigt besked.

Även större lån som bolån är hos vissa bankar möjliga att ansöka för över internet. Du måste då lämna in detaljerade uppgifter om bostaden så att banken kan göra en värdering.