Back to top

Blancolån

Blancolån tas utan formell säkerhet, till skillnad från till exempelvis bolån eller billån. När man ansöker om ett blancolån gör banken eller långivaren en bedömning av låntagarens förmåga att betala tillbaka, samt kontrollerar om man har några betalningsanmärkningar. Ofta begär de kreditupplysning om låntagaren.
Ett blancolån är oftast ett engångslån av en viss summa. Det kan till exempel vara krediter kopplade till kreditkort eller mikrolån som SMS-lån. Banker ger blancolån i form av privatlån upp några hundra tusen kronor. Eftersom lånen saknar säkerhet blir räntan ofta mycket hög. Även om det i marknadsföringen hävdas att lånen är räntefria eller har låga avgifter kan den effektiva räntan bli mycket hög. T.ex. kan ett lån på 1000 kr innebära en extra kostnad på 300 kr.

SMS-lån

Ett SMS-lån tar man genom att helt enkelt skicka ett SMS till långivaren. Pengarna sätts in på kontot bara efter några minuter. Det är för det mesta ett mikrolån på några hundra eller tusen kronor. Den effektiva ränta på dessa lån kan dock vara flera hundra procent. Ofta har man inte heller mer än en månad på sig att betala tillbaka. Eftersom lånen är så korta finns inga krav på att den effektiva räntan ska framgå i marknadsföringen.

Lånen ges dessutom av privata företag som inte är övervakade på samma sätt som banker, därför finns många oseriösa aktörer. 2007 fälldes företaget Mobillån Sverige AB för sin radioreklam med jingeln ”sms:a låna”.

Kronofogdemyndigheten vill skärpa kreditkontrollen för denna typ av lån. Ett förslag är att det ska ta ett dygn innan man får pengarna, så att lånen inte kan användas vid impulsköp. Jämförelsetjänsten Smslån.nu är en av Sveriges största låneportaler med SMS-lån där du kan fördjupa dig i låneformen samt lära dig mer om egenskaper och syftet med lånet. Du kan även besöka Alltomsmslan.se där du kan jämföra lån utan UC.